Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Etienne de Jager. Versie 7/2017.
CaboNed EcoTourism

Click for Sal, Cape Verde Forecast


Home pagina CaboNed EcoTourism op Flickr.com CaboNed. Info Cabo Verde. Wandelen. Dagtrips. Foto safari's. Contact.
Het oude Ribeira Grande, opgericht in 1462, was de eerste hoofdstad van Kaapverdië en de eerste Portugese stad buiten Europa. Het was het knooppunt in de slavenhandel tussen Europa, Afrika en Amerika en het was een gebied van experimenten met gewassen en dieren. Het was een “verplicht” punt van passage voor ontdekkingsreizigers als Cristobal Columbus, Vasco da Gama, Pedro Alvares Cabral en anderen.
In 1770 werd Praia officieel de hoofdstad van Kaapverdië. Het op het “plateau” gelegen centrum van Praia was eenvoudiger te verdedigen dan het laag gelegen Ribeira Grande (Cidade Velha).
Het klooster van San Francisco is gebouwd in het midden van de zeventiende eeuw ( vanaf 1640), en diende als een plaats van aanbidding en opleiding. Het klooster werd aangevallen en gedeeltelijk vernietigd door piraten in 1712.
Met de bouw van de “Sé” kathedraal werd begonnen in 1555, op een uitstekende locatie, op steenworp afstand van de  oceaan. De bouw  eindigde in 1693.
In 1712  werd de  kathedraal aangevallen door piraten  en werd volledig verwoest. De ruïnes zijn te bezichtigen en laten de omvang van de kathedraal goed zien.
Een ander historisch monument dat bezoekers kunnen zien van de stad is de in 1520 gebouwde “Pelourinho” (schandpaal), midden op het stadsplein. Hier werden de slaven verhandeld. Het is de meest levendige herinnering aan het slaven tijdperk in Kaapverdië.

De Pelourinho is  tegenwoordig het levendige middelpunt van Cidade Velha.
“Forte Real de São Filipe”
Het verdedigingsfort domineert Cidade Velha vanaf een hoogte van 120 meter. Het is gebouwd in 1590 om de Portugese kolonie te verdedigen tegen aanvallen van piraten, de Fransen en de Engelsen.

Tot de bouw van dit fort werd besloten na een aanval van de roemruchte zeerover “Drake” in 1585.
“Rua de Banana” (Bananen Straat) leidt naar de kerk en was de eerste vorm van verstedelijking  in de tropen. Cidade Velha staat tegenwoordig op de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco. Vanaf 1990 is men begonnen met restauratie werkzaamheden van diverse monumenten in Cidade Velha.
“Nossa Senhora do Rosário”
In de oude binnenstad staat de oudste koloniale kerk in de wereld, gebouwd in 1495, de kerk van “Onze-Lieve-Vrouw  van de Rozenkrans”  ( “Nossa Senhora do Rosário”) is gebouwd in Portugees gotische stijl. Tegenwoordig is de kerk belangrijk historisch erfgoed.
“Nossa Senhora do Rosário” “Nossa Senhora do Rosário” "Rua de Banana" "Rua de Banana" “Forte Real de São Filipe” “Forte Real de São Filipe”, zicht op Ribeira grande. De kade van Cidade Velha met op de schtergrond de ruines van “Sé” kathedraal Plein rondom “Pelourinho”
“Nossa Senhora do Rosário”
Rua de Banana
“Forte Real de São Filipe”
“Pelourinho”
“Sé” kathedraal
“Sé” kathedraal
“Pelourinho” Het klooster van San Francisco Het klooster van San Francisco

Het klooster van San Francisco

Het klooster van San Francisco